WiperMotion

Programy a utility k RW
Odpovědět
Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1849
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

WiperMotion

Příspěvek od Roman » pon 31. srp 2015 21:07:34

Informace pro autory 3d modelů kabin, pokud to tedy nezaregistrovali. Od nějakého (?) update je funkční ulita WiperMotion. Slouží k tvorbě textury shaderu TrainGlassWeatherEffects.fx která je ve čtvrtém slotu a určuje stíratelnou oblast (cesta se zadává i do blueprintu v sekci WiperPairs). Z vlastní zkušenosti vím, že je to ta nejtěžší na vytvoření :) . Mapování textury na sklo to ale za nás asi neudělá :mrgreen:
Pokud někdo má ještě nějaké poznatky, budu rád za sdílení :D .

kiski
Příspěvky: 755
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: WiperMotion

Příspěvek od kiski » úte 01. zář 2015 10:45:52

Roman, o tejto utilite som ani nevedel. Mám nato síce svoje metódy (relatívne rýchle), ale ak táto utilita výrazne urýchli prácu, je to len plus. Vyskúšam, keď budem mať čas, dám vedieť.
Braňo

kiski
Příspěvky: 755
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: WiperMotion

Příspěvek od kiski » úte 01. zář 2015 15:53:43

Tak som trošku skúmal ten program... Mám zmiešané pocity, pretože keby fungoval tak ako má, bola by to pecka...

Takže - nastaviť samotný pohyb stierača nie je nič ťažké - stačí ktorýkoľvek, poprípade oba stierače najprv prepnúť do aktívnych (Enabled), a potom sa dá operovať s ich parametrami.

V hlavnom okne po spustení programu si treba najpr zadať, koľko framov má naša animácia stierača z Maxu (...dá sa však kedykoľvek, na začiatku je to ale najvhodnejšie... Ja som zadal 24). potom aktivovať niektorý zo stieračov (v hornom menu kliknúť na Wiper 1 alebo Wiper 2 a zaškrtnúť Enabled) a poton nadefinovať samotné rameno stierača (Wiper Arm) - čiže samotnú dĺžku stieranej časti (Lenght), šírku ramienka (Width) a pozíciu pivota voči samotnému ramenu. Ak sa nechajú defaultné hodnoty, tak rameno bude mať dĺžku 20cm, šírku 1cm a pivot bude v strede. Tá pozícia pivota sa definuje ako pomerné číslo voči ramenu samotnému - hodnota 0,5 znamená pivot v strede ramena, 1,0 znamená pivot naspodku ramena, 0,0 zasa na vrchnej hrane ramena. Ak chceme pivot mimo ramena (defacto takmer všetky stierače na našich loko), hodnoty musia byť nad alebo pod 1. Napr. hodnota 1,5 znamená, že pivot bude pod ramenom stierača a bude vzdialený polovicu dĺžky ramena stierača od spodnej hrany - v defaultnom prípade teda 10cm.

Potom treba kliknúť na záložku Motion (Pohyb). Aj keď naše stierače fungujú len rotačne, nulový frame musí byť pridaný aj tu. Potom sa prepneme do záložky Rotation (Otáčanie).

Samotné definovanie otáčavého pohybu definujeme tak, že tým hlavným posuvníkom sa posúvame po framoch, ktoého parametre chceme definovať - napr. východzia poloha stierača je vľavo v uhle 50° - čiže hlavný posuvník necháme v polohe 0 framu, v záložke Rotation klikneme na Add (Pridať) a pridá sa nám 0 do zoznamu Rotation Frames (Snímky pre rotáciu). Pre tento frame teraz zadefinujeme polohu stierača v stupňoch. Tu pozor - nulová poloha - 0° - je vždy hore. Takže ak je stierač vo východzej polohe odparkovaný doľava o 50°, musíme zadať hodnotu -50 do kolonky Degrees Clockwise (stupne v smere hodinových ručičiek). Ak vieme, že animácia má napr. 24 framov (čiže 0 - 23), polovica pohybu bude na 11-tom snímku. Takže tým hlavným posuvníkom sa zasa presunieme na 11-ty snímok, a stupne necháme na 0. Potom sa presunieme na 23-tí snímok a pre stupne zadáme 50. teraz si už môžeme na spodku pustiť samotnú animáciu tlačidlom Play na spodku. Ak sme postupovali správne, tak nám bude animácia behať tam a späť a stierač sa bude otáčať okolo pivota z jednej krajnej polohy do druhej a naspäť...

Teraz si v zálože File (vľavo hore v rohu) môžeme načítať obrázok, ktorý chceme ako pozadie (Background). Pokusne som si vytvoril obrázok test.tga - kompletne biely o rozmeroch 1024x1024. Načítal som ho do pozadia, a potom som chcel samotný obrazec stierania stierača vyexportovať. Export prebehne ok, ale tu nastáva hlavný problém - obrázok sa vyexportuje len o rozmeroch 256x256, navyše bez alfy (resp. bude kompletne biela, pritom práve obrazec stierania stieračov by mal byť v alfakanále... :( ). ďalšia nevýhoda - rovno sa exportuje do formátu .ace, čo je trochu nepraktické pre ďalšie úpravy, lebo sa najprv musí previesť na ľudskejší formát, napr. tga, a potom upravovať. A posledná vec - podľa mňa sa obrázok vôbec neexportuje správne - farby sú mimo, navyše prerušované. Celkovo ten výsledný obrázok je poškodený, aspoň podľa mňa.

Zhrnuté a podčiarknuté - nebol by to zlý program, keby vývojári dotiahli zopár vecí do finišu - napr. export súboru vo veľkosti, aký načítam do pozadia na začiatku, teda v mojom prípade 1024x1024. Ďalej vylepšiť export samotného grayscale gradientu pre stieranie, aby sa neexportoval poškodený a rovno do alfakanálu. Inak by to bol veľmi príjemý program, ktorý by skrátil dobu výroby tejto textúry, ktoré, presne ako písal Roman, sa vyrába najťažšie.

Mapovanie to samozrejme nerieši - čiže treba mať na samotnej textúre vyznačené, kde je pozícia pivota a krajné hodnoty polohy ramienok stierača. Aspoň dočasne ako pomocné body.
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1849
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: WiperMotion

Příspěvek od Roman » úte 01. zář 2015 16:08:25

Tebou popsané nevýhody mě osobně moc netrápí ;). Ace mi nevadí, velikost textury absolutně dostačuje (není nutné mít ve šech slotech texturu např. 1024x1024) a ve hře s tím problém nemám. A poslední bod, použil jsem zelený kanál a zkopíroval do alfy. Samozřejmě to dotáhnout mohli, o tom není pochyb. Ale na druhou stranu já měl velký problém s plynulostí přechodu mezi černou a bílou, stěrač mi předbíhal nebo zaostával za linií stírání vody na skle. Tady je to prakticky úplně přesné. Těžko soudit, proč se to neexportuje rovnou, ale třeba to má ještě jiné možnosti použití o kterých nevím. Každopádně ta ulita tam je alespoň tři roky, ale že je plně funkční jsem zaznamenal až nyní.

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 921
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: WiperMotion

Příspěvek od Hekl338 » úte 01. zář 2015 16:15:29

Ta utilita je tam uz 2013, aj som sa niekde na to uz dotazoval tu na fore, ale zapadlo to prachom :D
EDIT: Tak je tam od roku 2013, prisla s verziou TS 2014 :D http://www.railsimulator.simtrains.eu/v ... &start=160

kiski
Příspěvky: 755
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: WiperMotion

Příspěvek od kiski » úte 01. zář 2015 17:03:23

Roman: tak písal si, aby sem aj iní dali poznatky, tak som ich napísal ;) Ace naozaj až taký veľký problém nie je, to je pravda. Ani veľkosť 256x256 by nebol až taký problém, ale problém je, že aj keď máš na obrázku, ktorý si použil ako Background vyznačenú pozíciu pivota a krajné polohy, a v tomto programe vytvoríš gradient, tak po exporte sa ten gradient podľa mňa nenachádza na správnom mieste oproti žiadaným polohám, je posunutý. Možno sa mi to ale len zdá, treba vyskúšať.

Ja si vytváram gradienty v GIMPE, je tam nato taký pohodlný skript, že to vytvorím asi tak 4x rýchlejšie ako v tomto programe ;) Teda zatiaľ pre mňa nezaujímavé, ale ako vravím, niektorým to možno pomôže. Ak dotiahnu do konca veci, ktoré vadia mne osobne, tak to budem používať.

Ty osobne si to už skúšal?? Aj praktické využitie?? Ako ti to fungovalo, resp. funguje??
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1849
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: WiperMotion

Příspěvek od Roman » úte 01. zář 2015 17:30:12

kiski píše:
Ty osobne si to už skúšal?? Aj praktické využitie?? Ako ti to fungovalo, resp. funguje??
Ano, už jsem to otestoval . Opravil jsem si texturu u zamračený a jsem maximálně spokojen.

kiski
Příspěvky: 755
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: WiperMotion

Příspěvek od kiski » úte 01. zář 2015 17:46:39

Tak potom super, hádam sam aspoň trochu pomohol.

EDIT: Skôr by ma zaujímalo, v čom je najlepšie otvárať ACE súbory, okrem Photoshopu.
Naposledy upravil(a) kiski dne úte 01. zář 2015 18:23:33, celkem upraveno 1 x.
Braňo

AirVolk

Re: WiperMotion

Příspěvek od AirVolk » úte 01. zář 2015 18:22:57

Skôr si myslím, že Roman si opravil texturi a potom sa spýtal na názor aj iného.......Ale je to len môj subjektívny pocit.

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1849
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: WiperMotion

Příspěvek od Roman » úte 01. zář 2015 20:40:09

AirVolk píše:Skôr si myslím, že Roman si opravil texturi a potom sa spýtal na názor aj iného.......Ale je to len môj subjektívny pocit.
No, bylo to tak myšleno :). Měl jsem na mysli, zda není ještě další využití :). Ale zase je dobře, že to Kiski takhle vypsal. Určitě to pomůže někomu jinému.
Já ace otevírám jen v photoshopu. Ale tuším, že kdysi jsem narazil na nějaký plugin i do Gimpu. Ale kde a kdy to bylo, to nevím....

kiski
Příspěvky: 755
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: WiperMotion

Příspěvek od kiski » úte 01. zář 2015 21:13:59

No zas na druhej strane som si nemusel drať prsty a skúmať niečo, čo si už ty mal vyskúšané. Kľudne si to mohol napísať sám. Už len podľa názvu je jasné, že žiadne iné využitie to asi mať nebude.
Braňo

Odpovědět