Výška troleje

Informace o zaváděných standardech v RW, značeních a dalších pravidlách
Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » stř 05. zář 2012 17:48:13

Vlastik píše:
Ono když snížím výšku drátu tak mi nebudou sedět zase sloupy,a popravdě všechny sloupy pak ručně v trati snižovat aby to vycházelo tak to se vyplatí někomu kdo začíná a nebo má málo km,za sebe tedy píši že to co mám postaveno Beroun-Pražský uzel-Kolín (přes Poříčany) a jednotka 471 tak nic předělávat nebudu a hold pokud někdo použije vozidlo od vás tak mu bude chybět 15cm ,v msts tam kolikrát chybí trolej vůbec a taky se svět nezboří. Toliko můj názor.
A mně právě teď chybí těch 15 cm u taurusu ;) A vlastně snad u všech zahraničních modelů které mám. Uvidíme co řeknou další.
Traťová pravidla nemají s výškou trolejového drátu co dočinění, to určitě víš... A na druhou stranu, zatím jsem sloupy nevydal a třeba ani nevydám . Záleží, jak se k tomu vyjádří Mube kterému jsem už něco na test poslal . Když mně je omlátí o hlavu, nebude asi nic :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak píšeš nikdo nestaví, ty to upravovat nebudeš a jak se rozhodl Mube zatím nevím... Třeba je nechám v šuplíku až se ozve nějaký stavitel.
Ale pro stavitele (včetně uživatelů) tady žádný problém při eventuelním přechodu nevznikne. Dostane nový model se změněnou výškou jak u troleje tak u sloupů a po reinstalu se mu vše opraví.

Vlastik

Re: Výška troleje

Příspěvek od Vlastik » stř 05. zář 2012 18:21:43

Traťová pravidla nemají s výškou trolejového drátu co dočinění, to určitě víš... A na druhou stranu, zatím jsem sloupy nevydal a třeba ani nevydám .
Ano to máš pravdu,ale zapisuje se tam blueprint právě na odkaz toho trolejového drátu,takže je tam vlastně závislost,no právě že tvoje modely jsou o třídu výše by bylo škoda je nevydávat,ale myslím si že by ti nic neudělalo tedy nechat těch 5.65,zas až taková nereálnost to není,projížděl jsem nový úsek PBO a tvoje koleje vypadají velice dobře i když zase v kombinaci přestavníků je to o kompromisu,ale plánuji také se na ně také podívat a předně odstranit ten pražec což si myslím hned jinak zapadne do sledu i tvých kolejí.
Dále jak už bylo řečeno,v TS 2013 plánují nějáké úpravy na trolejovém vedení tak bych počkal a pak dělal závěry.
Určitě bych je vydal může se někdo najít ze stavitelů a myslím si že šáhne jak po tvých kolejích tak i případné troleji a 15cm se dá stáhnout i pivotem od země takže taková tragédie by to asi nebyla,nevím,ale co vím tak co jsem pomáhal na projektech začínajících stavitelů a všichni to vzdaly nebo se dlouho neozvali,(jen namátkou):
Philipes trat 140 žsr,ostravák ostravsko a okolí,matonka007 žatecko,bořek dobříš-praha,poslední naděje vkládám do stavitelé co staví praha-děčín.

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » stř 05. zář 2012 18:50:05

Já to myslel trochu jinak s tím vydáním. Hlavně se hned nerozčiluj, že sem zatahuju Zbyňka Šemoru :lol: .
Když jsem tvořil modely pro jeho trať, fungovala tady zpětná vazby. Já mu něco poslal, třeba most a on mi odpověděl, co by bylo eventuelně třeba upravit aby konkrétní model přesně zapadl do celku, tedy tratě. A to samé párkrát v případě Martina a jeho 321. I když u něj pak byla dohoda, že třeba textury si může klidně upravit sám. Ale když potřeboval specifickou variantu tunelové koleje, tu jsem mu prostě přesně dle jeho požadavku vymodeloval.
Tady bych to také tak viděl. Mube testuje slouby (brány zatím ne) a to včetně automatické pokládky. Čekám, až se ozve s připomínkami na úpravu eventuelně na doplnění variant. Těch je spousta a je zbytečná ztráta času dělat to všechno pokud se to nevyužije.

KaMat
Příspěvky: 1198
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Výška troleje

Příspěvek od KaMat » stř 05. zář 2012 18:50:55

Mel jsme v planu pouzivat pozdeji koleje od vas obou a ty 15 centimetrove prechody mezi dratama by asi moc dobre nebyli :D
Jinak co jsem koukal na screeny od Romana tak jsem nad tema TV sloupama docela slintal a nevydat je by me celkem mrzelo :)
Jinak ja osobne bych s tou upravou taky pockal na vydani TS 2013

mube
Příspěvky: 86
Registrován: ned 16. lis 2008 17:06:31
Bydliště: Česká Třebová

Re: Výška troleje

Příspěvek od mube » pát 07. zář 2012 6:33:21

Přechod mezi dráty je výrazný a docela mi vadí. Je to tak v Uhersku, které je po novu postavené z Romanových kolejí.
Osobně si myslím, že je lepší aby smeták jel přímo po drátě než to, že výložníky přímo na drátě nebudou.
Co se týká předělávky všech TV sloupů, ano to by znamenalo komplet předělání, ale na první pohled to na velkou závadu nevidím. Jednalo by se jenom o to posunout je výškově, když už jsou jednou usazené.
Ostatně nikdo nepřipomínkoval to, že na estakádě v DT jsou sloupy mimo dráty :-).
Romanovy modely vypadají dost dobře, určitě se přimlouvám za vydání a pokud budou ve stejné kvalitě i brány, tak sem s nimi.
Pokud v TS2013 plánují úpravy TV, tak bych počkal až na něj.

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » pát 07. zář 2012 13:49:37

Já bych jako havní argument bral hlavně ty zahraniční modely . S Taurusama budem normálně jezdit a bude jistě mnoho dalších modelů které se v reále prohání po síti SŽDC. A myslím, že nemusíme mít za každou cenu něco extra když celý zbytek světa to bude mít sjednocené.
To je můj názor do pranice ;)

juros
Příspěvky: 52
Registrován: sob 04. črc 2009 11:15:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od juros » pát 07. zář 2012 14:21:13

Mozno hlupa otazka, ale nedalo by sa proste upravit v maxe modely stlpov na potrebnu vysku a urobit cely export na novo s tym ze by sa prepisali povodne subory modelov stlpov a v trati by sa to automaticky upravilo?

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » pát 07. zář 2012 14:38:37

juros píše:Mozno hlupa otazka, ale nedalo by sa proste upravit v maxe modely stlpov na potrebnu vysku a urobit cely export na novo s tym ze by sa prepisali povodne subory modelov stlpov a v trati by sa to automaticky upravilo?
Roman píše:Ale pro stavitele (včetně uživatelů) tady žádný problém při eventuelním přechodu nevznikne. Dostane nový model se změněnou výškou jak u troleje tak u sloupů a po reinstalu se mu vše opraví
;)

juros
Příspěvky: 52
Registrován: sob 04. črc 2009 11:15:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od juros » pát 07. zář 2012 14:41:20

V tom pripade som osobne za to aby sa tu upravilo. ;)

Wigles
Příspěvky: 35
Registrován: pon 29. srp 2011 23:46:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Wigles » pát 07. zář 2012 14:53:15

Já bych rozhodně počkal, nevíme přesně co nás s tou trolejí čeká. (vůbec bych se nezlobil bejt kvalit trainz, coz je asi jediná výhoda oproti TS, a ještě 3D výhybky ale to nemá smysl řešit). Nevím tedy přesně jak Romanovi sloupy TV vypadají, ale mám takový dotaz.. znáte ty sloupy TV od francouzů ? je to sice opravdu spousta modelů, ale bejt Romanovi sloupy přesně ve stylu těch francouzských, + ta nová trolej co nás čeká, dalo by se z toho vytvořit něco realitě hodně blízkého (mluvím především o samostatných úchytech trolejového drátu ( modulovatelnost). Sice je to pracné, ale výsledek dokonalý. ( Tohle by právě nedostatek vlastíkových sloupů, měli ste sadu beton/železo, 2 vzdálenosti kolejí. ovšem když ste je pak umísťovali na zhlaví, vždy minimálně 2-3 úchyty vysely kdovíkde. (moje představa je taková, že by byla dejme tomu brána, samozřejmě s příčným nosným lanem, a k tomu by se dodatečně 'přilepily' úchyty, jestli víte co myslím. Je to jen taková moje skromná představa, samozřejmě na té 090 co mám v plánu stavět s nima počítám tak jako tak ;)

A co jsem chtěl napsat původně, ten 15ti centimetrovej rozdíl je podle mě tak zanedbatelnej, že nemá cenu ho řešit.

KaMat
Příspěvky: 1198
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Výška troleje

Příspěvek od KaMat » pát 07. zář 2012 15:03:54

Wigles píše:( Tohle by právě nedostatek vlastíkových sloupů, měli ste sadu beton/železo, 2 vzdálenosti kolejí. ovšem když ste je pak umísťovali na zhlaví, vždy minimálně 2-3 úchyty vysely kdovíkde. (moje představa je taková, že by byla dejme tomu brána, samozřejmě s příčným nosným lanem, a k tomu by se dodatečně 'přilepily' úchyty, jestli víte co myslím.
Jsem teda hodne velkej puntickar na takove veci proto jsem nad timhle taky premyslel. A premyslel jsem hlavne jestli ma cenu neco takoveho vubec navrhnout vzhledem k tomu zebych se v seznamu sloupu asi uz vubec nevyznal :D

Wigles
Příspěvky: 35
Registrován: pon 29. srp 2011 23:46:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Wigles » pát 07. zář 2012 15:35:09

Já v tom problém nevidím, kdyby to nebylo označené a,b,c,1,2,3 :D... A kdybych uměl, tak jistojistě pomůžu, takhle jen radím o nečem o čem nemám páru jak se dělá. Ale jako nápad se to počítá ne ? :)

Jurajs_89
Příspěvky: 627
Registrován: pát 06. čer 2008 7:09:10
Bydliště: Ústí nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Jurajs_89 » pát 07. zář 2012 15:39:37

Chápu dobře, že různí provozovatelé mají jinou výšku trolejí? SŽDC - X a OBB - Y?

Pak by tedy nastala otázka pravděpodobně na Romana: Je možné simulovat železniční společnosti na mašině? Jsem v ČR - nastavím si SŽDC, přijedu do OBB přepnu na OBB, a podle zvoleného systému by se upravovala zdvih sběrače. Je toto možné?
ObrázekObrázek
magnetový "cvok" :D

KaMat
Příspěvky: 1198
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Výška troleje

Příspěvek od KaMat » pát 07. zář 2012 15:52:06

Teda takovej fanda a znalec zeleznice nejsem ale myslel jsem si ze ty zberace jsou o draty oprene nejakou silou a kdyz se drat treba zveda tak se zveda i zberac.

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » pát 07. zář 2012 16:23:02

Michal píše:
Jurajs_89 píše:Pak by tedy nastala otázka pravděpodobně na Romana: Je možné simulovat železniční společnosti na mašině? Jsem v ČR - nastavím si SŽDC, přijedu do OBB přepnu na OBB, a podle zvoleného systému by se upravovala zdvih sběrače. Je toto možné?
Teoreticky. Ale prakticky bych to ve skriptu programovat nechtěl. ;)

KaMat: Třeba 380 podle zvolené železniční správy a podle navoleného systému nastavuje různé přítlaky sběračů. Takže to není jen o opření sběrače o drát. 8-)
A OBB 1216 nebo ČD 680 přímo dle zvoleného systému aktivuje sběrač pro zvolený systém.
Další problém je , že s výškou zdvihu se mění přítlak sběrače. Proto také má být výška trolejového drátu konstantní aby se zajistil trvalý přítlak sběrače. To vše se pravidelně kontroluje (statická charakteristika sběrače pomocí diagnostického zařízení) a eventuelně upravuje . Vliv na to má i opotřební obložení . Ovšem většinou se to vejde do tolerance pro ten daný typ sběrače.

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 927
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Hekl338 » pát 07. zář 2012 17:38:42

Rozdielna vyska pre kazdu trat:D No poviem z vlastnej skusenosti jedno. V MSTS som exportoval 350 pre ich madarsku vysku (pouzivaju vyssiu). Tak som sa snazil prisposobit tratiam, skusil som asi tri trate, v kazdej ina vyska, skusal som ich modely, zase ina vyska. Takze neprehanajte :mrgreen:

Vlastik

Re: Výška troleje

Příspěvek od Vlastik » pát 07. zář 2012 17:55:43

Tohle by právě nedostatek vlastíkových sloupů, měli ste sadu beton/železo, 2 vzdálenosti kolejí. ovšem když ste je pak umísťovali na zhlaví, vždy minimálně 2-3 úchyty vysely kdovíkde. (moje představa je taková, že by byla dejme tomu brána, samozřejmě s příčným nosným lanem, a k tomu by se dodatečně 'přilepily' úchyty, jestli víte co myslím. Je to jen taková moje skromná představa, samozřejmě na té 090 co mám v plánu stavět s nima počítám tak jako tak
No ten kdo používá moji sadu tak asi ví že jsou tam i rozestavěné brány a sloupy bez úchytů a knim je možnost přidat z 5 uchytů na trolej,nicméně zkusil jsem takto jednu stanici a napojit něco v TS na něco tak to je doslova horor,zatrolejování jednoduché stanice trvalo 15x více času než položení bran komplet,ale je fakt že zase třeba nebyly úchyty přes nástupiště a pod,prostě vše má své pro a proti.Dále dost dobře by to nevypadalo ve sklonu kdy je nemožné jakkoliv umístit objekt a natož něco napojit,pokud tedy někdo bude i nadále používat moje trolejové náležitosti tak si hold bude muset v trati každý sloup o 15cm posunout dolů,co se týče pravidel tak tady jediné co jsem upravil to že je možné použít klopení na trati,né výhybek.
Pakliže tedy bude někdo chtít mít i přestavníky u výhybek tak mu zatím nic jiného nezbude,i když jsem zaslechl názor že by někdo zkusil udělat přestavníky jako návěstidla (něco co je v msts),tady tedy důrazně upozornuji že pokud by to nebylo zapracováno do našich scriptů tak by mohl bud mít naše návěstidla v trati a nebo výhybkové přestavníky coby návěstidlo.
Jinak samozřejmně je na každém co využije,víc nemá cenu se k tomu vyjadřovat,ale souhlasil bych s Romanem že přeci jenom v dnešní době je spousta zahraničních vozidel co mají povolení jezdit na síti sždc a pokud snížím výšku tak třeba DB 189 ,OeBB 1216 a pod,mi trolej bude projíždět sběrači.A hlavně aby to nedopadlo jako že bude více vozidel s různou výškou a nakonec ve finále v té trati nebude moci být trolej a bude to jako v msts jenom holé sloupy.

Jurajs_89
Příspěvky: 627
Registrován: pát 06. čer 2008 7:09:10
Bydliště: Ústí nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Jurajs_89 » pát 07. zář 2012 18:35:16

Předpokládám, že v Lue nefunguje konstrukce switch, že? :D
ObrázekObrázek
magnetový "cvok" :D

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 927
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Hekl338 » pát 07. zář 2012 20:02:17

Obrázek
Takze Hekl si svoju ulohu splnil, zdvih 5,5m, odskusane, sedi.

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1891
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Výška troleje

Příspěvek od Roman » pát 07. zář 2012 20:17:06

Koukám, že s Tvojím nastavením grafiky ani ta trolej není moc fousatá :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Roman dne sob 08. zář 2012 12:27:30, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět