3ds Max 2013

Témata a povídání netýkající se RS
kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » čtv 12. úno 2015 20:25:38

Zdravím, mám otázku pre 3d modelárov - má niekto skúsenosti s používaním 3ds Max 2013 x64 pod Windows 8.1? Dnes som skúšal nainštalovať 3ds max 2011 x64 - inštalovať išla, ale spustiť nie :lol: :lol:

Preto chcem vedieť, či sa mi 2013-ka rozbehne... Dikes.
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Roman » čtv 12. úno 2015 20:36:11

2013 běží korektně na 8.1 (u mě)
Máme ji s Heklem. Ale je tam jiné nastavení shaderů .

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » čtv 12. úno 2015 21:18:58

Môžeš bližšie popísať to iné nastavenie shaderov??
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Roman » čtv 12. úno 2015 22:39:28

kiski píše:Môžeš bližšie popísať to iné nastavenie shaderov??
Není podpora ace a po přetažení do 2013 je potřeba vše definovat nově. I materiál editor má jiné možnosti nastavení u RW materialů. Co víc? Manuály nejsou, je třeba bádat ;)

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 921
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Hekl338 » pát 13. úno 2015 8:50:10

2013 je napriklad oproti 2010 vyrazne sviznejsi, pripadne pady pri dlhsej praci su minimalne. Ovsem pozor, shader AddATex tam nefunguje korektne, ostatne shadery ok.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » pát 13. úno 2015 9:34:40

Doteraz som robil v 2011 x64, je tam veľký rozdiel?
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Roman » pát 13. úno 2015 12:33:09

kiski píše:Doteraz som robil v 2011 x64, je tam veľký rozdiel?
Já 2011 neměl....

Vlastik

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Vlastik » pát 13. úno 2015 13:29:32

kiski píše:Doteraz som robil v 2011 x64, je tam veľký rozdiel?
Tahle verze je poslední pro staré pluginy další verze už umí pracovat jenom s novými a v zásadě je vždy základ stejný akorát že každá novější verze má logicky novější náležitosti ,další rozdíl je v tom že aespon co mě se týče tak tahle verze se už ve win 8 (win 8.1 ) nechovala korektně ani při všelijakých záplatách a proto jsem musel přistoupit na vyšší verzi ale zase problém s tím že nejsou kompatibilní pluginy a tak je potřeba zase všechno předělat což ve finále je daleko víc práce pokud počítám max 2014 x64 kde se mi po otevření zobrazí jenom černý model a nemám žádné textury.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » pát 13. úno 2015 14:34:58

Ok, nainštalujem 2013 x64, potom hodím VRay, a uvidím... Každopádne musím model znovu opatriť textúrami, lebo odinštaláciou Steam klienta sa mi odmrdla aj hra, čiže aj zložka Source... :x
Braňo

Vlastik

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Vlastik » pát 13. úno 2015 16:57:11

kiski píše:Ok, nainštalujem 2013 x64, potom hodím VRay, a uvidím... Každopádne musím model znovu opatriť textúrami, lebo odinštaláciou Steam klienta sa mi odmrdla aj hra, čiže aj zložka Source... :x
To je známá věc takhle jsem také jednou přišel o všechnu tvorbu co byly modely v source dost se mi podařilo sehnat zpátky ale o dost věcí jsem přišel.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » pát 13. úno 2015 17:19:15

No pre mňa taká známa nebola, pretože jediná hra, pre ktorú mám Steam nainštalovaný, je práve TS2015. Všetky ostatné hry mám nainštalované vlastnými inštalátormi. Preto som to samozrejme nevedel. Naštastie zdrojové súbory textúr pre GIMP mám uložené na inom mieste, v zložke Source som mal už len výsledné .tga súbory. Chvalabohu :lol:
Braňo

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » pát 13. úno 2015 19:20:13

Takže hlásim, že 3ds Max 2013 x64 funguje zatiaľ bez problémov. Oproti verzii 2011 x64 nie sú (aspoň pre mňa) žiadne viditeľné zmeny, čo sa týka nastavenia shaderov... Roman mal zrejme na mysli rozdiely v shaderoch oproti verziám 2008, 2009 apod., ale oproti 2011 nie je žiadna zmena... A dokonca funguje aj AddATex. Mám s ním urobené textúry rozsvietených svetiel a po teste v samotnej hre je všetko ako má byť, screeny zasvätení videli :)

Ešte raz vďaka ;)
Braňo

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 921
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Hekl338 » pát 13. úno 2015 19:59:08

kiski píše:Takže hlásim, že 3ds Max 2013 x64 funguje zatiaľ bez problémov. Oproti verzii 2011 x64 nie sú (aspoň pre mňa) žiadne viditeľné zmeny, čo sa týka nastavenia shaderov... Roman mal zrejme na mysli rozdiely v shaderoch oproti verziám 2008, 2009 apod., ale oproti 2011 nie je žiadna zmena... A dokonca funguje aj AddATex. Mám s ním urobené textúry rozsvietených svetiel a po teste v samotnej hre je všetko ako má byť, screeny zasvätení videli :)

Ešte raz vďaka ;)
Na svetla ako take je AddATex nevhodny, bez upravy Mipov sa do dialky strati a preblikava. To je vsak vseobecny problem tohto shaderu. V 3DS max 2013 nefunguje u tohto shaderu volba View Facing, coz je v tomto pripade asi jedno, ale pre ine efekty je to dost velky problem :D Tak ja len pre ostatnych, aby to vedeli.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » pát 13. úno 2015 20:58:00

A akú úpravu MIPov máš teda na mysli? Popíš ako mám teda upraviť textúru, aby to fungovalo, ako má...

Alebo teda napíš, aký shader použiť na textúru rozsvietených svetiel... Klasiku Tex? Samotné meshe "rozsvietených" svetiel majú kruhový tvar, editable poly.
Braňo

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 921
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Hekl338 » pát 13. úno 2015 22:01:26

AddATex pozuviaju napriklad navestidla, preto ich vidis do dialky. Ked si otvoris texturu s MIPmi, lahko pochopis, o co tam ide. Strucne povedane, v kazdom MIPe zvacsit priemer "svetla". Na svetla najlepsie Tex s pouzitim Flare efektu samotneho svetelneho kuzelu. Toto riesenie je podla mna posobi realnejsie.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » sob 14. úno 2015 19:37:11

Ok, dikes. Flare textúru už mám nachystanú a pre samotné svetlá len zmením shader na Tex... ;)
Braňo

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » úte 17. úno 2015 21:56:13

Trochu OT pre Hekla: použil si pre normal mapy u svojich textúr nejakú kompresiu? Mám na mysli, či si dával na koniec textúr tú príponu "nm", aby pri konverzii ich neskomprimovalo... Lebo ako pozerám, napr. u 350-tok máš normálové mapy pomenované xxxxxxx_normal, a nie _nm... Bavíme sa samozrejme o exteriérových textúrach... U interiérových to tuším máš...

Pýtam sa preto, lebo ja som ten suffix na koniec názvu normálovej textúry dával, a moja hlavná difúzna textúra rušňa má po prevode na TGPCDX zhruba 10MB, a to má rozmery 4096x4096, ale normálová je štvrtinová, čo sa týka rozmerov, ale 2xväčšia čo do veľkosti...

Má to aj nejaký iný vplyv, tá "nm" prípona, okrem toho, že textúru konverter neskomprimuje? Dikes :)
Braňo

Uživatelský avatar
Roman
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 01. črc 2009 12:19:03
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Roman » stř 18. úno 2015 21:55:49

kiski píše:Trochu OT pre Hekla: použil si pre normal mapy u svojich textúr nejakú kompresiu? Mám na mysli, či si dával na koniec textúr tú príponu "nm", aby pri konverzii ich neskomprimovalo... Lebo ako pozerám, napr. u 350-tok máš normálové mapy pomenované xxxxxxx_normal, a nie _nm... Bavíme sa samozrejme o exteriérových textúrach... U interiérových to tuším máš...

Pýtam sa preto, lebo ja som ten suffix na koniec názvu normálovej textúry dával, a moja hlavná difúzna textúra rušňa má po prevode na TGPCDX zhruba 10MB, a to má rozmery 4096x4096, ale normálová je štvrtinová, čo sa týka rozmerov, ale 2xväčšia čo do veľkosti...

Má to aj nejaký iný vplyv, tá "nm" prípona, okrem toho, že textúru konverter neskomprimuje? Dikes :)
Hekl píše:Takze, ak by niekto mal cas, hodte to prosim za mna do HP ako odpoved: To co pises o 350 nie je tak uplne pravda. Niektore maju normalove mapy s priponou _nm. Ide vzdy o to zvazit, do akej miery kompresia "poskodi" konecny vzhlad. Pri pouziti shaderu s Env odleskom je vacsine pripadov neziaduca-vytvara to miesto plynulych prechodov stvorceky v lesku. Ak sa pouzije shader so Spec odleskom, tam to tolko nevidno, hoci aj tam sa stava, ze je treba kompresiu u normalovej textury zakazat. Takze odpoved je, ano ma. Za 1. Zasadny vpliv na datovu velkost textury, za 2.Na vysledny vzhlad textury, hlavne u normal textur.

kiski
Příspěvky: 779
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od kiski » čtv 19. úno 2015 8:54:35

Dikes :) Heklovi za objasnenie a Romanovi za "retranslačnú" stanicu :D ... Otestujem priamo na modeli v hre a rozhodnem sa.
Braňo

Josef72
Moderátor a modelář
Příspěvky: 806
Registrován: sob 28. bře 2009 13:37:36
Bydliště: Proboštov / Teplice
Kontaktovat uživatele:

Re: 3ds Max 2013

Příspěvek od Josef72 » čtv 19. úno 2015 17:10:46

Před dvěma týdny jsem v "PDF" dokumentaci k novinkám ve hře od RW12 četl tuším o novém způsobu značení textur, které nemají být komprimovány. Ale měl jsem to přeložený přes Google, tudíž to není na 100%. Bohužel nevím, ke které verzi hry to bylo, takže nic přesnějšího nevím.


EDIT : Našel jsem to k RW 13, ale možná to není aktuální( pro vás ).

1. New Texture Compression Features

Setup
‘_nms’ suffix on normal map textures, available for all materials EXCEPT TrainLightBumpSpecMask.fx use to get higher quality compressed normal maps.

‘_nocomp’ on any texture, forces uncompressed texture export. Use in preference to ‘_nm’ for textures which should not be compressed at all graphic settings in game.

Compression defaults to DXT5 rather than DXT3 for textures with an alpha channel. No action required by art/content. Should give better results for material channels e.g. Ambient Occlusion and Specular

Odpovědět