Zkušenosti s TrackIR?

Vše o HW a OS v souvislostí s RW
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dusan
Příspěvky: 82
Registrován: stř 08. led 2014 22:00:10
Bydliště: Praha

Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Dusan » ned 08. bře 2015 13:35:59

Používá někdo v TS2015 zařízení TrackIR?

Dneska jsem viděl tohle video na YouTube (neoficiální plugin): https://www.youtube.com/watch?v=uWi0n4rToBE
Připadá mi to jako naprostá pecka, protože nepohodlné ovládání kamery mě v TS vždycky hodně rozptylovalo a první, co u všech nových lokomotiv vždycky měním, je definice kamer :) To by teď mohlo úplně odpadnout 8-)

Navíc TS2015 od verze 50.5a podporuje TrackIR i oficiálně...

horor4
Příspěvky: 144
Registrován: pát 11. úno 2011 21:22:11
Bydliště: Starý Plzenec

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od horor4 » ned 08. bře 2015 19:07:22

Funguje dobře mám ho a doporučuji .

Uživatelský avatar
Dusan
Příspěvky: 82
Registrován: stř 08. led 2014 22:00:10
Bydliště: Praha

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Dusan » pon 09. bře 2015 7:12:29

Díky za zpětnou vazbu.

Dočetl jsem se na nějakém fóru, že hlavní rozdíl u podomácku vyrobených řešení je, že pracují ve viditelném spektru (webkamery), zatímco TrackIR pracuje s infračerveným spektrem.
Takže ta domácí řešení jsou náchylnější na problémy s nechtěnými odlesky atd.

Uživatelský avatar
Dusan
Příspěvky: 82
Registrován: stř 08. led 2014 22:00:10
Bydliště: Praha

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Dusan » úte 10. bře 2015 18:34:23

Je pravda, že cena komerčního řešení (minimálně přes pět tisíc, a v kombinaci s rozšířením o TrackClip dokonce skoro sedm) přímo nahrává různým domácím alternativám :?

Navíc žádná slavná dostupnost na českém trhu. Překvapuje mě, že to neprodávají třeba v Alze.... :D

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » čtv 13. říj 2016 8:28:52

Zdravím všechny,

měl bych dotaz na vlastníky Track IR:

Používám TrackIR u řady leteckých simů bez problému, ale v TS2017, který jsem si právě pořídil, mám s Track IR problém.
Vše sice funguje, ale vykreslování v kabině lokomotivy je příšerné - při pohybu pomocí Track IR se obraz překresluje pomalu, takže jsou vidět horizontální "čáry" jak se překrelsuje obraz při pohybu.

S něčím podobným jsem se už sestkal u starého IL2, ale tam se to vyřešilo zapnutí (nebo vypnutím - už si nevzpomínám) Vertikální synchronizace.

V TS2017 vertikální synchronizace nastavit nejde, tak jsem zkoušel použít nVidia Inspector - viz příloha, ale žádná kombinace nastavení nepomohla (testoval jsem Tear control standard/adaptove, Smooth behaviour on/of, Force Vertical Sync - On/Off/ 1/2... )
Nepomohlo ani limitování FPS na 30 nebo na 60 (opět v NvIdia Inspectoru) - i když pak to bylo snad o maličko lepší, ale pořád nepoužitelné.

Když jsem snížil nároky na grafiku ve hře (vypnul AA, dynamické osvětlení a mraky), tak to zase bylo o trošku lepší, ale pořád je používání Track IR silně nepříjemné na oči, kvůli neplynulosti obrazu.

Přitom se jedná pouze o 3D kabinu, když se dívám z kabiny ven, tak okolní krajina se překresluje OK.

Nemám zrovna nejsilnější grafickou kartu, ale v simech jako DCS a FSX mi vše s Track IR jede plynule a v pohodě. Tak proč takový problém v TS2017?
Jak se chová Track Vám?

Mám CPU Core i5@3 GHz, 8GB RAM, GForce 660 Ti, Win 10, Track IR 5 s nejnovějšími obvladači 5.4.2.27545, GeForce ovladače také nejnovější.
pozn. protože se jedná o 32bit aplikaci, tak jsem si na railworks.exe soubor aplikoval 4GB patch, aby SW uměl pracovat alepoň s těmi 3,7 GB RAM (viz http://ntcore.com/4gb_patch.php
Přílohy
TS2017_Vertical_Sync.jpg

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 934
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Hekl338 » úte 18. říj 2016 1:50:44

Pravdepodobne ti tam vznika tearing. Najlepsia volba 1/2 refresh rate, ak mas 60 Hz monitor, cize vysledne FPS 30, ale stable a bez tearingu. Na TS to staci. Adaptive totiž funguje len do tej doby, pokial mas FPS 60 - refresh rate 60Hz monitoru, pri FPS menej jako 60 sa V sync vypne. A zo skusenosti vieme, ze 60 FPS stable je len sen aj s najnovsim HW :D Nezabudat, ze vsetko ohladne V sync funguje len při full screen mode. 660Ti je pre TS tak akurat HW, lepsia GK nemá zmysel, kedze chyba podpora viacjadroveho CPU. 660Ti je slusna karta aj dnes, ale TS nepomoze ani Titan Pascal.

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » úte 18. říj 2016 8:23:26

Moc díky za odpověď a vysvětlení (nevěděl jsem, jak přesně adaptive parametr funguje).
Pomohlo nastavení V-sync na 1/2 zároveň s brutálním ořezáním grafických parmaterů hry (2xAA, 4xAF, no shadows, no water, medium distance, no dynamic clouds... ponechal jsem pouze dynamic lighting).
Takže nyní jsem bez tearingu v kabině a jedu na 30 FPS víceméně stabilně (i když občasné propady jsou), žel grafická stránky hry tak není nic moc... chtělo by to alespoň 4xAA a 8xAF.

Jen nerozumím této větě: "lepsia GK nemá zmysel, kedze chyba podpora viacjadroveho CPU"
Když si monituruji vytížení jader CPU ve hře (používám MSI Afterburner On-Screen Display (OSD)) , tak mi všechny čtyři jádra jedou na cca
80-90%. Nicméně procesor grafiky (GPU) mi nikdy nešel přes 50% (ale u jiných simů - třeba Assetto Corsa je využitý na 95%)
Jinak 2GB vRAM u 660 Ti není v TS nikdy vyuyžitých na více než 1,1 GB (ale našel jsem info, že 660 Ti dokáže využít jen 1,5 GB vRAM kvůli architektuře paměti).

Uvažuju už delší dobu, že upgraduji grafiku (nehraji pouze TS) - opravdu si myslíš, že by taková GTX 970 (4GB) nepomohla, abych měl alepoň 4xAA a 8xAF, pěknou vodu a nějaké stíny a jel alepoň na 30 FPS jako teď?

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 934
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Hekl338 » stř 19. říj 2016 9:02:06

V prvom rade, urcite nekupuj GTX 970. Je to zkriplena karta, ktora ma len 3.5 GB RAM cez 224bit, 0.5GB je pripojenych cez 32bit zbernicu, coz sa u tejto karty prejavi hlavne u modenejisch hier, ked sa vyuzitie V ram dostava nad 3,5GB. Vlastním GTX 1070 a aj tuto kartu prevadzkujem s 30FPS, 1440p. Pravda, vsetky detaily na full, ale to som mal aj s GTX 960 kou pri 1080p. Predtym som mal prave 660Ti 3GB, stejne výsledky, akurat AA som mal SSAA2x3. Preto sa dost podivujem nad tvojim vysledkom.To vytazenie procesorov, mozne je vsetko. Z vlastnich merani na AMD 4 alebo 8 jadre to však vždy v TS využívalo len jedno jadro. Jedine, ze mas Intel a ten dokaze používat vsetky jadra, intel som nikdy netesoval. Ale v tom pripade je tvoj vysledok este tragickejsi. Skus pozriet, kolko % procesoru skutocne vyzuziva TS v spravci uloh a to vytazenie nesposobuje ina aplikacia na pozadi. AB zobrazi vždy celkove vytazenie procaku vsetkymi aplikaciami.

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » stř 19. říj 2016 11:54:43

No, o té "výhodě" GTX 970 s rozumným využitím pouze 3,5 GB vím, ale zdá se mi, že vzhledem poměru cena/výkon, je to teď přes to to nejlepší, co lze sehnat - z druhé ruky ji lze dostat za 5000 Kč (leckdy ještě v záruce). Kupovat GTX 1060 3GB nemá smysl a 6GB verze stojí min 7500 kč to už je na mě moc (a to nemluvím o 1070, která startuje na 10500 Kč). Takže z finančních důvodů půjdu asi přeci jen do GTX 970...

Co se týká CPU tak mám intel i5-2500 3,3 GHz přetaktovaný na 3,8 GHz. Když jedu TS, tak mi jiné aplikace mi určitě nejedou (nicméně ještě to prověřím).

Musím ale podotknout, že co se týká nároků na absenci microstutteringu a tearingu, jsem asi dost extrémista - vidím i sebemenší záchvěvy a nesnesu to :-) Proto raději obecně v simech oželím grafickou kvalitu na úkor výkonu. Samo ale, že chci i tak mít grafiku co nejlepší to snese aniž by to mělo doapd na výkon :-) No poreferuju až budu mít novou kartu...

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » stř 19. říj 2016 14:00:19

Náhodou zkušenosti s G-Sync nemáš? Údajně to je bomba, co se týká přínosu pro plynulost pohybu. Nicméně jedná se o investici přes 10k do LCD...

Při použití G-sync se pak, chápu-li to správně, musí úplně vypnout V-Sync a o vše se stará G-Sync mezi kartou a chipem v LCD.
Mohlo by to být skvělé zejména ve hrách jako je TS, kde jsou občasné velké výkyvy ve FPS, protože G-sync by mělo zajistit plynulost i při poklesu FPS...

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 934
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Hekl338 » stř 19. říj 2016 15:20:40

Ja by som napriklad za 970 5k urcite nedal, za tu cenu je stale draha. S prichodom Pascalu vobec rada 9xx sla s hodnotou dolu, to len obchody a bazarovi predajci maju stale pocit, ze tie karty maju taku cenu. Na karty je dobry bazos, ked to sledujes pravidelne, najdu sa tam aj realisti. G snyc je skvela vec, ale predrazena technologia-viz ceny monitorov s g sync. Obraz je ale bez zasekov, to je fakt. Ja to u seba bez G Sync riesim takto:Ak zistim, ze mi hra nejde na stable 60, tak mam vytvorene profily s refresh rate od 50- do 60Hz. Ak hram napriklad zaklinaca na plnku a viem, ze pri 1440p su miesta, kde FPS pada na 53, tak hru spustam 1440p/52Hz s Vsync a obraz mam bez zasekov.

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » čtv 20. říj 2016 7:24:15

To jsem nevěděl, že V-sync lze fixovat na konkrétní hodnotu FPS. A jak se to nastaví? Staší nastavit tyto dva parametry třeba v nVidia Inspectoru: V-Snyc= ON a FPS limiter = [moje požadovaná hodnota]?

Hekl338
Modelář
Příspěvky: 934
Registrován: pon 09. čer 2008 21:08:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od Hekl338 » čtv 03. lis 2016 19:07:12

Praveze FPS limiter sa tu nepouzije vobec. S FPS Limiterom je tam vždy nejaky stuttering, alebo jako to nazvat, kdezto s V sync k frekvencii je plynuly obraz bez trhania. Tu chcem podotknut, ze to funguje len v hrach, ktore podporuju V sync v nastaveniach, coz TS nie je. Tam funguje len to, ze sa cez inspecotra nastavi polovicna refrsh rate, alebo plnohodnotna V sync. Komu pride 30FPS malo a ma monitor, ktory zvladne vyssiu frekvenciu, tak například při 70 Hz moze mat FPS 35 atd. Len doplnim, ze tymto nechcem tvrdit, ze 30 FPS je plynule pre hranie hier, pre TS to vyhovuje.

Uživatelský avatar
pavsko
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 13. říj 2016 8:09:16

Re: Zkušenosti s TrackIR?

Příspěvek od pavsko » pát 04. lis 2016 7:39:31

OK, už to chápu. Moc dík za vysvětlení.

Odpovědět