Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Pokud něco nevíte, podívejte se nejdřív zde
Odpovědět
Lados
Příspěvky: 2
Registrován: úte 29. pro 2020 19:36:59

Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od Lados »

Dobrý den.
Jelikož už si opravdu nevím rady tak se obracuji na tohle forum. Poslední dobou mne trápí otázka zda jdou změnit souřadnice nebo spawn marker při stavění tratí. Trat stavím chvíli a když děláte scénáře a portne vás to na úplně druhý konec mapy je fakt oprus hledat tu trat.
Děkuji za odpovědi.
kiski
Příspěvky: 906
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od kiski »

Nie som znalec stavby tratí, vždy všetko skončilo len vo fáze pokusov. Ale východzie súradnice trate zadávaš pri jej tvorbe, trať vždy zrejme potom začína v tomto bode. Možno sa dá tomu napomôcť tak, že že si spravíš Route Markers a pomocou nich sa potom po trati prehadzuješ z miesta na miesto. Spýtaj sa KaMata, alebo Míly, to sú stavitelia tratí, asi budú vedieť viac pomôcť.
Braňo
KaMat
Příspěvky: 1355
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od KaMat »

Taky jsem nad touto otázkou nemálo hodin nechal a řekl bych, že to nejde. Můžeš si akorát vytvořit body, na které se portneš. Nebo si v editoru můžeš počáteční bod posunout ročně, kam potřebuješ, ale to je asi všechno.
kiski
Příspěvky: 906
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od kiski »

Ono ide tam zrejme aj asi o to, že od týchto súradníc sa potom odvíja pokládka všetkých objektov, alebo teda minimálne aspoň loftov, a v nejakej forme sa to zapisuje aj do odpovedajúcich. bin súborov pre danú trať (Tracks, Lofts, Roads). Ak by si to zmenil v priebehu výstavby, rozhodilo by sa to celé. Je to ale len môj názor, nemusí to tak byť.
Braňo
Uživatelský avatar
sasule
Příspěvky: 376
Registrován: pon 16. zář 2013 10:07:54
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od sasule »

V RouteProperties.xml je uložena výchozí GPS pozice.
Kolem ní se pak zjevně vytvářejí čtverce +0+0, +0+1, -1-1 a další. V Tracks.bin je u koleje uveden vždy čtverec, tedy to dříve zmiňované +0+1 apod.

Čili změnit GPS výchozího bodu půjde lehce. Ale tím se celý svět mapy posune na novou pozici a najednou tak např. Kolín nebude tam, kde reálný Kolín je.

Řekl bych, že volba základních GPS souřadnic je tedy extrémně důležitá.

Pro stavbu je pak rozumné si vytvořit RouteMarkers, tj. pojmenované názvy (název -> GPS). Pak při tvorbě scénáře se objevíš v editoru na zvoleném místě a je jedno, kde je hlavní vstup do mapy (ten výchozí bod).

Pokud jde o FreeRoam scénář a hra si myslí, že je první v seznamu, pak se při zapnutí editoru objevíš tam, kde je výchozí bod scénáře.

K tomu určení "prvního" FreeRoam scénáře: U mě to "vypadá", že není rozhodující název, ale abecední pořadí GUID scénáře.
popocatepetel
Příspěvky: 99
Registrován: pát 21. led 2011 19:11:58

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od popocatepetel »

Sasule, viete mi povedať, či je nejakým spôsobom obmedzené ako ďaleko smerom na východ sa dajú vytvárať RouteMarkers? Teda konkrétne miestne RouteMarkers? Najvýchodnejšie sa mi podarilo vytvoriť RouteMarker žst. Krompachy, Margecany alebo Gelnica, teraz presne neviem. Východnejšie sa mi akosi nedá. Aj keď mám v Exceli dáta až po Košice. Skúšal som to aj opakovane a akosi mi to vždy vynechá stanice, resp. RouteMarkery východne od spomínaných staníc. A počtom týchto bodov to nie je, lebo som mohol vytvoriť ďalšie, ale to na západe Slovenska, Nové Mesto nad Váhom až Vrbovce, či na severe Kraľovany až Trstená.
kiski
Příspěvky: 906
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od kiski »

Nechce sa mi nejak veriť, že by autori hry dali nejaké obmedzenie, čo sa týka tvorby RouteMarkerov ďalej na východ ako spomínaš. Akože možné je všetko, každopádne je to zaujímavé... Hlavne ako píšeš,iné body normálne pridávať idú, takže počtom to naozaj nebude... Divné.
Braňo
Uživatelský avatar
sasule
Příspěvky: 376
Registrován: pon 16. zář 2013 10:07:54
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od sasule »

popocatepetel píše: ned 03. led 2021 15:33:24 Sasule, viete mi povedať, či je nejakým spôsobom obmedzené ako ďaleko smerom na východ sa dajú vytvárať RouteMarkers?... ...Aj keď mám v Exceli dáta až po Košice....
Vsázím na Excel, tam bych hledal problém. Excel ukládá csv soubor se středníkem (bodkočiarkou) coby oddělovačem (umí i čárku, ale musí se mu to říct). Dále tipuji, že desetinná čísla ukládá s čárkou a ne s tečkou (bodkou).

Náhled na můj soubor:

Kód: Vybrat vše

17.7160398,49.0771959,Biskupice
17.926389,49.096186,Bohuslavice nad Vláří
17.795554,49.036005,Bojkovice
17.811419,49.035443,Bojkovice - město
18.036550,49.094187,Brumov
18.025755,49.085335,Brumov - střed
18.013953,49.067815,Bylnice
17.263089,48.969334,Bzenec
Doporučuji použít něco hloupého jako Notepad (já osobně používám notepad2) a pokud chceš diakritiku, tak u mě funguje kódování "Unicode BOM".

O omezení směrem na východ (nebo jinou stranu) nic nevím a moc mu nevěřím.
popocatepetel
Příspěvky: 99
Registrován: pát 21. led 2011 19:11:58

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od popocatepetel »

Práveže všetko je v poriadku. Navyše, ak by boli zle v jednom tom .csv zapísané súradnice RouteMarkerov s čiarkou namiesto bodky, nevytvorili by sa mi ani ostatné RouteMarkery z tohto konkrétneho súboru. Ja robím tieto body tak, že ich robím v GooleEarth ako komplet celú trať naraz, celý ten obsah s týmito bodmi uložím ako jeden súbor .kml, ten otvorím v Exceli, upravím, aby boli prvé súradnice, potom názvy (pomocou ctrl+c a ctrl+v), uložím ako .csv a vytvorím v AssetEditore GPS blueprint. A ak by boli tie údaje v zlom tvare, alebo súbor v zlom formáte, nevytvorili by sa mi tie ostatné GPS miesta, keďže tie, ktoré riešim a tie, ktoré sa mi vytvoria správne, sú v jednom súbore, v jednej tabuľke. Preto ma aj napadlo, že či WorldEditor (alebo skôr tvorba GPS blueprintov v AssetEditore) nie je nejakým spôsobom obmedzený, ak začínam celú trať tvoriť v Blave a pokračujem smerom na východ, či náhodou nemôže byť obmedzený počet štvorcov všetkými smermi od počiatočného štvorca. Tvoriť, teda stavať sa mi v pohode dá, aj terén je vytvorený, len nevidím vo výbere GPS bodov tie stanice. Síce od Gelnice sa môžem posunúť do KE aj "ručne", len je to veľmi nepraktické. Teraz ma napadlo, že môžem skúsiť vytvoriť tie GPS blueprinty po jednom bode.
kiski
Příspěvky: 906
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od kiski »

No skúsiť to môžeš, ale hneď na začiatok ti poviem, že asi nie je dobrý nápad stavať takúto rozsiahlu trať práve v RW... Nikdy nato veľmi stavané nebolo... Najlepšie do tých cca. 150 - 200km, menej je samozrejme lepšie. Pár poslednými updatmi jadra hry autori spravili editor a vlastne aj celú hru hrozne nestabilnú, napriek tomu, že v súvislosti so 64bitovou verziou by mala byť práveže stabilnejšia, pretože by teoreticky nemala mať problém s obsluhou pamäte. Napriek tomu má, a prílišná rozsiahlosť trate spôsobuje obrovský nárast štvorcov... Ja na tvojom mieste by som to robil tak maximálne po Zvolen, resp. vrchom po LM.
Braňo
popocatepetel
Příspěvky: 99
Registrován: pát 21. led 2011 19:11:58

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od popocatepetel »

Ďakujem za radu. Tak, moc toho nemám, zatiaľ len koľajovo Záhorie (bez Jablonica - Brezová pod Bradlom), Blava (okrem Slovnaftu a areálu Istrochemu), Blava - Poprad, Kúty - Trnava, samozrejme terén, niektoré úseky s trať. značkami a návestidlami. To si tvorím len tak na skúšku, pre zábavu, úseky, ktoré poznám atď. Už len tie stroje ZSSK chýbajú. Síce ich je už celkom dosť, ale práve tie hojne rozšírené chýbajú. :-)
KaMat
Příspěvky: 1355
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od KaMat »

Mě nejde rozšiřovat na západ, takže omezení tam bude. U mě je to cca 270km od výchozího bodu.
Uživatelský avatar
sasule
Příspěvky: 376
Registrován: pon 16. zář 2013 10:07:54
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od sasule »

A jak dlouhý máš seznam? Jestli tam třeba nebude omezení na počet položek.
popocatepetel
Příspěvky: 99
Registrován: pát 21. led 2011 19:11:58

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od popocatepetel »

Sasule, ak myslíte počet položiek v .csv súbore, je ich tam myslím 331, ale nemyslím si, že to je problém, lebo to by bol problém s poslednými položkami v tom zozname. Ale ja mám problém s položkami cca v strede. No nič, budem trocha experimentovať. Ak to vyriešim, dám vedieť. Každopádne ďakujem za rady.
popocatepetel
Příspěvky: 99
Registrován: pát 21. led 2011 19:11:58

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od popocatepetel »

Tak skúsil som samostatne vytvoriť jeden RouteMarker, konkrétne Košice, ale v ponuke vo WorldEditore ho nemám. Najvýchodnejšia stanica sa mi podarila Gelnica. Margecany už nie. Takže počtom položiek v .csv súbore to pravdepodobne nie je. Pokladať koľaje atď., sa samozrejme dá aj ďalej. Len je problém s tým vytvorením bodov GPS. Ale je to celkom dostačujúce na pohyb po mape.
KaMat
Příspěvky: 1355
Registrován: stř 23. pro 2009 22:04:51

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od KaMat »

Počet položek neznám, ale vytvářet další body směr východ mi šlo.
kiski
Příspěvky: 906
Registrován: pon 12. srp 2013 22:30:35

Re: Změna základních souřadnic pro stavění tratí

Příspěvek od kiski »

Tak možno nakoniec to bude naozaj nejakým obmedzením dané... Tých 270km mi príde reálnych, v podstate žiadna trať do RW asi nie je dlhšia.
Braňo
Odpovědět